Η συνάντηση της Κυριακής ξεκίνησε με μια διεξοδική παρουσίαση του αυτοδιαχειριζόμενου κοινωνικού χώρου «Βίλα Ζωγράφου» (και των δραστηριοτήτων του (πχ αστική καλλιέργεια, κύκλοι αυτομόρφωσης, ανταλλακτικό/χαριστικό παζάρι, συλλογική κουζίνα, παιδικά θέατρα και παιχνίδια κ.α.). Στη συνέχεια έγινε μια γενική συζήτηση για το ζήτημα της απελευθέρωσης δημόσιων χώρων και των προοπτικών δικτύωσης και συνεργασίας με ανάλογα εγχειρήματα. Επιπλέον έγινε ενημέρωση για τις πρώτες επιτυχημένες επαφές με το διεθνές Occupy και συνελεύσεις από όλο τον κόσμο.

Συνεχίστηκε η κουβέντα που είχε ανοίξει σε προηγούμενες συναντήσεις για το ζήτημα της δικαιοσύνης. Επισημάνθηκε το έλλειμμα ενημέρωσης των περισσότερων πολιτών για τα δικαιώματα μας, όπως επίσης και για τις υποχρεώσεις κάθε διοικητικού μηχανισμού. Ήταν κοινή διαπίστωση η σπουδαιότητα της χρησιμοποίησης όλων των εργαλείων που μας δίνονται από τον νόμο, όπως και η αναγκαιότητα απεγκλωβισμού από στερεότυπα του είδους «αυτό είναι συστημικό, δεν το ακουμπάμε». Είναι άλλο πράγμα ένας αντισυστημικός λόγος και αντίστοιχη δραστηριοποίηση και άλλο η δαιμονοποίηση των πάντων ως συστημικά. Βγαίνουμε από το κουτί, όπως ειπώθηκε.

Στην κατεύθυνση αυτή προτάθηκε η εξέταση πιθανών αστικών ευθυνών προηγούμενων κυβερνώντων και αρμοδίων, από τη στιγμή που οι αστικές ευθύνες δεν εμπίπτουν στο νόμο περί ευθύνης υπουργών. Συμφωνήσαμε στο ότι δεν μας απασχολεί να δούμε άλλους 2-3 φυλακισμένους –για επικοινωνιακούς λόγους- στο ήδη επιβαρημένο «σωφρονιστικό» σύστημα, ούτε φυσικά κρεμάλες και άλλα αιμοσταγή. Αντίθετα διεκδικούμε τον πλήρη έλεγχο όλων των υποθέσεων που ζημίωσαν το δημόσιο συμφέρον, το άνοιγμα όλων των τραπεζικών λογαριασμών, τη συμμετοχή σε Offshore κλπ. των εμπλεκομένων και σε περίπτωση απόδειξης της ενοχής τους, τη δήμευση της περιουσίας τους με παράλληλη ισόβια στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων τους. Αναφέρθηκε και η υπόθεση της μήνυσης της «πλατείας» εναντίον όλων των αρμοδίων, για την πρωτοφανή και κτηνώδη καταστολή των ημερών 15, 28 και 29 Ιουνίου και προτάθηκε να ανοίξει ακόμα περισσότερο ο κατάλογος των μηνυτών. Δημοκρατικός έλεγχος και δικαιοσύνη παντού.

Φίλοι ενημέρωσαν για την πρωτοβουλία τους να γίνει μια πρώτη καταγραφή και επεξήγηση με τη βοήθεια infographics, του πως λειτουργεί παγκόσμια και εγχώρια το χρηματοπιστωτικό σύστημα και πρότειναν να γίνει παρουσίαση αυτού του εγχειρήματος σε σχολεία και άλλους χώρους. Συμφωνήσαμε να συνεχιστεί και να στηριχθεί αυτή η προσπάθεια το αμέσως επόμενο διάστημα.

Τέλος συζητήθηκαν κάποια τεχνικά/οργανωτικά ζητήματα όπως αυτό του φόρουμ/τράπεζας ιδεών και της παρουσίας μας στο τριήμερο Occupy Planet Earth (1-3 Ιουνίου στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής όλες οι αποφάσεις έχουν παρθεί χωρίς την ανάγκη ψηφοφορίας, αφού έχουν προκύψει μέσα από συνδιαμόρφωση και καθολική συναίνεση, ενώ έχουν στηριχθεί όλες οι ατομικές πρωτοβουλίες που έχουν ξεκινήσει από τα μέλη της κίνησης.

Επόμενη συνάντηση στην καθιερωμένη συνέλευση της Τετάρτης στις 8 μ.μ., στο γνωστό σημείο, στο παρκάκι δηλαδή, βγαίνοντας δεξιά από τον σταθμό Ηλεκτρικού του Θησείου.

Occupy Athens

Advertisements