H συνάντηση της ενδεκάτης Ιουνίου, αφιερώθηκε σε μεγάλο μέρος στην παρέμβαση του David Graeber και στις ερωτήσεις που ακολούθησαν. Θα έχουμε άμεσα, απομαγνητοφωνημένη και μεταφρασμένη τη συζήτηση που έγινε.

Μαζί μας ήταν και φίλοι/ες από την πρωτοβουλία για τη ριζική συνταγματική αλλαγή. Ο Βασίλης Ξυδιάς παρουσίασε το ιστορικό και τους βασικούς άξονες, στους οποίους κινείται η συγκεκριμένη πρωτοβουλία ειδικού σκοπού, η οποία μέχρι στιγμής έχει ενεργοποιήσει χιλιάδες πολίτες σε όλη την επικράτεια (κυρίως διαδικτυακά, μέσω της σελίδας http://www.neosyntagma.net/).

Μέχρι στιγμής, έχουν επιλεγεί έξι βασικοί άξονες, πάνω στους οποίους θα κινούνται οι θεσμικές αλλαγές. Αυτό που όμως αποτελεί την τομή αυτής της πρωτοβουλίας, είναι η πρόταση για λαική συντακτική/ εθνοσυνέλευση, κάτι που είχε τεθεί, αλλά δεν είχε επεξεργαστεί, πέρσι στις πλατείες και τις συνελεύσεις της άμεσης δημοκρατίας. Προτείνεται δηλαδή, η συνταγματική αλλαγή να μην είναι υπόθεση των 300 βουλευτών και κάποιων ειδικών/συνταγματολόγων, αλλά ολόκληρου του πολιτικού σώματος, όπως έγινε πρόσφατα στην Ισλανδία. Έχουν προσκληθεί μάλιστα για τον Σεπτέμβριο, άνθρωποι που δούλεψαν πολύ την υπόθεση του συντάγματος στην Ισλανδία.

Σε αμεσοδημοκρατική κατεύθυνση κινούνται και οι προτάσεις που έχουν τεθεί για νομοθετικές πρωτοβουλίες από τους ίδιους τους πολίτες και για διενέργεια δημοψηφισμάτων, που οι ίδιοι οι πολίτες θα προκηρύσσουν, μετά από τη συλλογή ενός σεβαστού αριθμού υπογραφών. Όπως επίσης και η εισαγωγή της κλήρωσης και γενικά του θεσμού των κληρωτών. Ενώ είναι εξίσου σημαντική και η διαβούλευση γύρω από μια πραγματική διάκριση των εξουσιών. Αυτό που προτάσσεται από την πρωτοβουλία είναι ενα προεδρικό μοντέλο, με την κυβέρνηση, πλήρως διαχωρισμένη από τη βουλή. Καθώς μέχρι τώρα η εκτελεστικη εξουσία/κυβέρνηση ελέγχει το κοινοβούλιο, και σε σημαντικό βαθμό και τη δικαστική εξουσία.

Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ο πλουραλισμός και η πολυχρωμία της συμμετοχής στη σχετική διαβούλευση, άνθρωποι από όλα τα κοινωνικά στρώματα και τις πολιτικές αφετηρίες. Η δημόσια διαβούλευση και η δουλειά των ομάδων εργασίας της πρωτοβουλίας συνεχίζεται.

Συνομολογήσαμε την ανάγκη να βρεθούν οι κοινοί τόποι -με παράλληλο σεβασμό των επιμέρους θέσεων και αποχρώσεων- και να επιδιωχθεί η δικτύωση και ο συντονισμός όλων των αντίστοιχων κινήσεων που υπάρχουν. Και συμφωνήσαμε στο να είμαστε σε συνεχή επαφή το επόμενο διάστημα, ενώ εξουσιοδοτήθηκε για αυτό η ομάδα για τους δημοκρατικούς θεσμόυς και το πολιτειακό που έχει συγκροτηθεί. Η οποία ήδη επεξεργαζεται τις βασικές θέσεις/προτάσεις της κίνησης.

Ακολούθησε η συζήτηση για θέσεις/δράσεις και οργανωτικά ζητήματα του Occupy Athens.

Η ομάδα που έχει αναλάβει το νέο site και το forum ενημέρωσε για τις μέχρι τώρα κινήσεις. Αποφασίστηκε επίσης η σύνταξη και αποστολή επιστολής προς τον πρόεδρο της δημοκρατίας, η οποία θα κάνει αναφορά για τα όσα εξελίχθηκαν στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών μετα τις εκλογές του Μαίου. Την επιδείνωση του δημοσιονομικου χάους λόγω της νέας προσφυγής στις κάλπες, αλλα και την πιθανή παραγραφή πιθανών ποινικών αδικημάτων της κυβέρνησης παπανδρέου, λόγω της βουλής μιας ημέρας που προέκυψε. Την θέση μας για την αποχή και τον εκλογικό νόμο, τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη.Το ζήτημα της χρυσής αυγής και τις ευθύνες των αρμόδιων θεσμικών οργάνων με ζητήματα που αφορούν στις εγκληματικές πράξεις μελών της. Το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας αυτήν την περίοδο. Ενώ τέλος θα θέτει τον πρόεδρο, προ των ευθυνών για όλα αυτά. Αποφασίστηκε επίσης η δημοσιοποίηση των θέσεών μας σχετικά με τις επερχόμενες εκλογές, η οποία και θα συνοψίζει, όσα εχουν συζητηθεί στις συνελεύσεις της κίνησης.

Παράλληλα, από τα μέσα Ιουνίου, η ομάδα τύπου αναλαμβάνει να στέλνει newsletters στις διεθνείς λίστες του Occupy και των κινημάτων των πλατειών (take the square). Επίσης, αναλαμβάνει να ετοιμάσει τον απολογισμό αυτής της περιόδου.

Μαζεύτηκαν και τα τρόφιμα/είδη βασικής ανάγκης, που θα αποσταλούν στις φυλακές   Κορίνθου.

Έγινε ενημέρωση από την ομάδα για τη νέα οικονομία/περιβάλλον σχετικά με την πρωτοβουλία της, να ετοιμάσει παρουσίαση (user friendly, με infographics, animation κλπ.), για το πως λειτουργεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα και ποιες συνέπειες έχει αυτή  η λειτουργία και το ίδιο το φαντασιακό της ανάπτυξης στον ίδιο τον πλανήτη.  Με πηγές από το ίδιο το σύστημα, πχ για το πως δημιουργείται το χρήμα, μέσω δανεισμού (βλ. modern money mechanics, έκδοση της Federal Reserve). Το σκεπτικό της ομάδας είναι να γίνει η παρουσίαση σε μαθητές/τριες λυκείου, έχουν ήδη γίνει προτάσεις σε σχολικά συγκροτήματα, αλλα οι διευθύνσεις έχουν δώσει αρνητικές απαντήσεις (τη στιγμή που σε άλλα σχολεία δίνουν τη δυνατότητα να μιλούν στα παιδιά, άνθρωποι σαν τον Κασιδιάρη). Παραπέμφθηκαν στις διευθύνσεις δευτεροβάθμιας εκπαιδευσης.  Η σκέψη ότι είναι αν δεν γίνει αυτό εφικτό, να πάμε στα πανεπιστήμια και τις λαϊκές συνελεύσεις.

Στα πλαίσια αυτά έγινε μια συνοπτική παρουσίαση όλης της “εκθετικής αυξητικής- αναπτυξιακής-πληθωριστικής” αλυσίδας: κατασπατάληση των φυσικών πόρων/παραγωγή/δανεισμός-τόκος/υπερκατανάλωση/περιβαλλοντική επιβάρυνση/χρέος. Έγιναν αναφορές για τον μύθο των τραπεζικών καταθέσεων, ότι δηλαδή ανήκουν στους καταθέτες και είναι εγγυημένες, ενώ ανήκουν στις τράπεζες (σε αντίθεση με τις θυρίδες). Με πιο τρανταχτό το παράδειγμα αυτό της Αργεντινής, όπου σε μια νύχτα τα μεσαία στρώματα βασικά, έχασαν τις καταθέσεις τους.

Τέλος αποφασίστηκε, η επομένη συνέλευση της κίνησης να ασχοληθεί με το ζήτημα του ρατσισμού και να προσκληθούν άνθρωποι, που έχουν βιώσει τον ρατσισμό με όλες του τις εκφάνσεις.

Occupy Athens

Advertisements