Σε προηγούμενες συνελεύσεις αποφασίστηκε η συμμετοχή μας στο αντιρατσιστικό φεστιβάλ, αφιερώθηκε μονοθεματική συνέλευση για το ζήτημα του ρατσισμού, όπου και επεξεργαστήκαμε τις βασικές θέσεις μας για το ζήτημα (https://occupyathens.wordpress.com/2012/06/25/πρακτικά-συνέλευσης-για-τον-ρατσισμό-16/). Επιπλέον επεξεργαστήκαμε συγκεκριμένες προτάσεις για το αντιρατσιστικό φεστιβάλ, προσαρμοσμένες στην επικαιρότητα, τις νέες προοπτικές και με το σκεπτικό και τη διάθεσή μας να μην είναι αυτό το φεστιβάλ μία από τα ίδια.

Συγκεκριμένα καταθέσαμε τις εξής προτάσεις στις προπαρασκευαστικές συνελεύσεις που συμμετείχαμε το τελευταίο διάστημα:

1. Να γίνει κεντρική συζήτηση με θέμα: “Ρατσισμός ανάμεσα στους ίδιους τους μετανάστες“. Λαμβάνοντας υπόψη τα περιστατικά που έχουν παρατηρηθεί όλο αυτό το διάστημα ανάμεσα σε φυλετικές ομάδες (κυρίως στο κέντρο της Αθήνας κ.α.), τη στρατολόγηση από ακροδεξιές ομάδες βαλκάνιων, ανατολικοευρωπαίων, “ομογενών” από την πρώην ΕΣΣΔ κλπ.

2. Να γίνει κεντρική συζήτηση με θέμα: “Oπαδικοί σύνδεσμοι και ρατσισμός”. Η μονοθεματική μας συνέλευση για τον ρατσισμό αφιερώθηκε εκτενώς στο συγκεκριμένο ζήτημα, αναδεικνύοντας έτσι τη βαρύτητά του. Ήρθαμε σε επαφή μάλιστα με αρκετούς έγκριτους δημοσιογράφους -τόσο του πολιτικού/κοινωνικού, όσο και του αθλητικού ρεπορτάζ- που θα βοηθούσαν στη συγκεκριμένη εκδήλωση. Όπως και με ανθρώπους που έχουν προσωπική εμπειρία από τους οπαδικούς συνδέσμους.

Β. Για τους άξονες τροφή/υγεία/πολιτική ανυπακοή, όπου θα υπάρξουν εργαστήρια -workshops και εκδηλώσεις, είχαμε τις εξής προτάσεις:

3. Τη διενέργεια workshop με θέμα: “Αυτοθεσμισμένο νόμισμα και αγαθά“. Ήδη υπάρχουν πολλές αντίστοιχες πρωτοβουλίες σε όλη τη χώρα με κάποιες από τις οποίες είχαμε έρθει σε επαφή, ενώ υπήρχε σοβαρό πρωτογενές υλικό παρουσίασης, καθώς μέλη της κίνησης μας είχαν διοργανώσει αντίστοιχη εκδήλωση το περσινό καλοκαίρι στο Σύνταγμα και σε άλλες πλατείες.

4. Τη διενέργεια workshop με θέμα: ” Οpen source economy/ecology”, σε συνεργασία με αντίστοιχες πρωτοβουλίες που υπάρχουν για το θέμα. Τα δύο τελευταία workshop είχαν το σκεπτικό του πως μπορούμε να εξασφαλίσουμε επάρκεια σε βασικά αγαθά, χωρίς να είμαστε εξαρτημένοι από το ευρώ (ή τη δραχμή), ενώ παράλληλα του πως μπορούμε να δημιουργήσουμε διευρυμένα και αποτελεσματικά δίκτυα παραγωγών/καταναλωτών.

5. Ως σύνοψη των παραπάνω προτείναμε τη διενέργεια κεντρικής συζήτησης παρουσίασης όλων των αυτοοργανωμένων/οριζόντιων κινήσεων που υπάρχουν σε όλους τους τομείς που αφορούν την παραγωγή/κατανάλωση/αλληλεγγύη, με σκοπό τη δικτύωση και τον καλύτερο συντονισμό τους.

Γ. Στον τομέα πολιτική ανυπακοή, από τη στιγμή μάλιστα που στις εκδηλώσεις θα συμμετέχουν λαικές συνελεύσεις, θεωρήσαμε επιβεβλημένο να απεμπλακούμε επιτέλους από τη “χαρατσολογία”, που μονοπώλησε το προηγούμενο διάστημα το ενδιαφέρον και τη δράση τους. Γι’ αυτό και προτείναμε δύο κεντρικές συζητήσεις με θέμα:

6. “Η ριζική πολιτειακή αλλαγή μέσω της συγκρότησης λαικής συντακτικής συνέλευσης“. Ήδη για το θέμα υπάρχουν πάρα πολλές πρωτοβουλίες στη χώρα, με συμμετοχή χιλιάδων συμπολιτών μας από όλους τους πολιτικούς χώρους.

7. Δύο συζητήσεις και εργαστήρια με συμμετοχή κυρίως νομικών, αφ’ ενός για το ζήτημα προσφυγών/συλλογικών αγωγών αποζημιώσεων εναντίον των υπευθύνων που διασπάθισαν το δημόσιο χρήμα. Και αφετέρου για το ζήτημα των θεμελιωδών δικαιωμάτων μας που βάλλονται όλο αυτό το διάστημα. Θεωρήσαμε ότι οι δύο αυτοί άξονες μπορούν να ανοίξουν σοβαρά το δημόσιο διάλογο και να ενεργοποιήσουν τους συμπολίτες μας για φλέγοντα ζητήματα, όπως επίσης και να δώσουν στις λαικές συνελεύσεις μια νέα πνοή. Αντί αυτών οι ιθύνοντες του φεστιβάλ αποφάσισαν να ασχοληθούμε πάλι με τα χαράτσια κλπ.

8. Τέλος όσον αφορά τα πολιτιστικά δρώμενα θεωρήσαμε ότι το τρίπτυχο ροκ/ρεμπέτικο/σουβλάκι, που χαρακτήριζε μέχρι σήμερα το συγκεκριμένο φεστιβάλ, έχει κλείσει τον κύκλο του ή τουλάχιστον δεν μπορεί να μονοπωλεί κάθε φορά το φεστιβάλ. Προτείναμε λοιπόν ένα δρώμενο/party -γιατί αυτό μπορούσαμε να υποστηρίξουμε στην παρούσα φάση- με θέμα: “Από το Αfro-beat στη House“. Θέλοντας έτσι να αναδείξουμε το πάντρεμα μουσικών του κόσμου με σύγχρονους ηλεκτρονικούς/δυτικούς ήχους, αλλά και τη διαδραστική σχέση ανάμεσα σε διάφορες τέχνες αλλά και σε όλους τους συμμετέχοντες. Για το σκοπό αυτό είχαμε εξασφαλίσει τη συμμετοχή πολύ αξιόλογων djs, μουσικών, χορευτικών ομάδων κυρίως από μεταναστευτικούς  αλλά και urban κύκλους, όπως και τη δωρεάν παροχή ποιοτικού ηχοσυστήματος και φωτισμού.

Δυστυχώς καμία από τις παραπάνω προτάσεις μας, για τις οποίες αφιερώσαμε άφθονο από τον προσωπικό μας χρόνο και το μεράκι μας, δεν έγινε δεκτή. Για κάποιες από αυτές πραγματικά υπήρχε ζήτημα χώρου και χρόνου. Όμως είναι σαφές ότι ο βασικός λόγος ήταν άλλος. Από την πρώτη στιγμή (φαίνεται εξάλλου και από τα πρακτικά της συνέλευσης που παραθέσαμε) δηλώσαμε την αντίθεσή μας στον απροκάλυπτο προσανατολισμό που είχε πάρει το φεστιβάλ, με αφορμή τη συζήτηση “η αριστερά και το κίνημα στη νέα περίοδο”. Θεωρήσαμε παραπάνω από αυτοαναφορική αυτή τη συζήτηση, η οποία θα μπορούσε κάλιστα να διεξαχθεί σε ένα κομματικό φεστιβάλ, όχι όμως σε ένα φεστιβάλ με κοινωνικά χαρακτηριστικά, που δεν μπορούν να περιχαρακωθούν στα στενά όρια κάποιων -μειοψηφικών ούτως ή άλλως- πολιτικών χωρών.

Το είχαμε πει εξάλλου με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο: “αυτό το κίνημα δεν έχει αποκτήσει πραγματικά κοινωνικά χαρακτηριστικάγιατί κατά κανόνα αναπαράγει στερεότυπα, ιδεοληψίες και στρατηγικές πολιτικών χώρων, που το απαρτίζουν. Για παράδειγμα παρατηρούμε καιρό τώρα πολιτικούς χώρους, να εμφανίζονται ως αυτόκλητοι προστάτες και υπερασπιστές των μεταναστών. Ως πάτρωνες και αυτοί, που υποτάσσουν τα συμφέροντα των μεταναστών στα μικροκομματικά τους συμφέροντα. Με πλέον χαρακτηριστική περίπτωση, αυτή της κατάληψης – απεργίας πείνας της Νομικής/Υπατίας, όπου στη δύσκολη στιγμή οι καιροσκόποι το έβαλαν στα πόδια, αφήνοντας έκθετους τους απεργούς πείνας με τους πραγματικά αλληλέγγυους… Λες και η υπόθεση του αντι-ρατσισμού,είναι υπόθεση μόνο της αριστεράς, λες και οι όποιοι ανένταχτοι, αυτόνομοι, φιλελεύθεροι, νοικοκυραίοι κλπ. δεν έχουν ευαισθησίες πάνω στο θέμα, λες και η ευαισθησία είναι αποκλειστικότητα της αριστεράς…

Αν δε, παρατηρήσουμε το ποιοι είναι οι ομιλητές στις κεντρικές συζητήσεις, θα δούμε ότι παρελαύνουν κυρίως γνωστοί αστέρες ή χειροκροτητές του σύριζα. Για άλλη μια φορά παρατηρούμε μια μεθοδευμένη χειραγώγηση μια συλλογικής προσπάθειας. Η τουλάχιστον -για να μην αδικούμε όλους- δεν βλέπουμε σοβαρή διάθεση να υπάρχει πραγματικός πλουραλισμός και ανταπόκριση στα σημεία και τις εξελίξεις των καιρών.

Ως εκ τούτου δεν συμμετέχουμε στο φεστιβάλ με τον παραδοσιακό τρόπο τραπεζάκι, κλπ. Θα είμαστε εκεί να δούμε και να συζητήσουμε με φίλους και συναγωνιστές, με τους καθημερινούς, απλούς πρωταγωνιστές και θύματα του ρατσισμού. Με όσες και όσους πραγματικά είμαστε μαζί σε αυτήν την υπόθεση και τις υπόλοιπες ημέρες του χρόνου και όχι με τα επαγγελματικά στελέχη, που για άλλη μα φορά θα βγάλουν επάξια το μεροκάματό τους.

Οccupy Athens

Advertisements